GreenCBC radionice održane u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis

Ove sedmice su u prostorijama Inovaciono preduzentičkog centra Tehnopolis (Crna Gora) održane dvije radionice u okviru projekta GreenCBC: analiza tržišta i razvoj klastera.

Na radionicama su učestvovali predstavnici malih i srednjih preduzeća iz oblasti bioekonomije, predstavnici organizacija za podršku preduzetništvu, kao i predstavnici partnerskih institucija.

08. februara, Radivoje Drobnjak, menadžer za programske aktivnosti u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore, prisutnima je detaljno predstavio važnost istraživanja i analize tržišta, metode koje se primjenjuju i tačan redosled koraka koje je potrebno preduzeti u ovom procesu. Pored ostalog, učesnici su se upoznali i sa osnovama marketinških informacionih sistema, SWOT i PESTLE analize, kao i primarnog i sekundarnog istraživanja.

Drugi dan radionica, 9. februar, bio je posvećen razvoju klastera, o čemu je govorio Velibor Bošković, izvršni direktor u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore. Bošković je govorio o vrstama klastera, prednostima i razlozima njihovog osnivanja, sa posebnim fokusom na razvoju inovativnih klastera, kao i njihovom međusobnom umrežavanju. U okviru iste radionice, učesnici su imali priliku da čuju i Tarika Zaimovića, jednog od osnivača i izvršnog direktora ICT Cortex-a, klastera koji okuplja 50% crnogorske IT scene. On je prezentovao razvojni put ICT Cortex-a, kao primjera najbolje prakse u Crnoj Gori.

Prisutnima je prezentovan i proces razvoja klastera u sektoru plave ekonomije, koji je u toku u Crnoj Gori.

Glavni cilj GreenCBC projekta je uspostavljanje mreže prekogranične saradnje u oblasti bioekonomije (GreenCBC mreža), kao rješenja za povećanje saradnje između malih i srednjih preduzeća, organizacija za podršku preduzetništvu i naučnoistraživačkih institucija, u cilju stvaranja održivih veza među relevantnim akterima u pogledu istraživanja i razvoja inovacija u prekograničnom području.

Vodeći partner na projektu je Hrvatska gospodarska komora, a projektni partneri su Centar kompetencija za istraživanje i razvoj – CEKOM iz Hrvatske, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore i Udruženje za razvoj NERDA iz Bosne i Hercegovine.

Projekat je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije.

Copyright © 2022 GreenCBC. Development by Devexus