Održane radionice na temu „Istraživanja tržišta“ i „Razvoja klastera“ u sklopu GreenCBC projekta

Udruženje za razvoj NERDA je u saradnji sa vodećim partnerom na projektu “Prekogranična mreža u području otvorenih inovacija u bioekonomiji – GreenCBC“, te partnerima Centar kompentencija d.o.o. Vinkovci i Inovaciono preduzetičkim centrom Tehnopolis iz Nikšića u protekla 2 dana organizovalo dvije radionice na temu “Istraživanje tržišta” i “Razvoj klastera” u prostorijama Hotela Salis u Tuzli.

Ove radionice organizovane su sa ciljem boljeg razumijevanja umrežavanja u održivom ekonomskom  razvoju, kao i razumijevanja svih potrebnih preduslova za uspostavu klastera. Razumijevanje klasterskog pristupa i njegov razvoj trebali bi izravno pridonijeti konkurentnosti u programskom području jer će osigurati modele za stvaranje finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti do koje se  dolazi kroz održivu saradnju naučno istraživačkih institucija, industrije i javnog sektora.

Na radionicama su učestvovala mala i srednja preduzeća iz oblasti bioekonomije, organizacije za podršku poduzetništvu, predstavnici naučno-istraživačke zajednice, predstavnici lokalnih vlasti, kao i predstavnici partnerskih institucija.

Ciljevi projekta Green CBC su s jedne strane unaprijeđenje profesionalne strukture i usluga institucija za podršku poduzetništva, s ciljem pomaganja malim i srednjim poduzećima da izgrade svoje kapacitete i ojačaju konkurentnost, s druge strane jačanje saradnje između privatnog i javnog sektora.

Osnovne informacije o projektu:

Program: Interreg-IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Vodeći partner: Hrvatska gospodarska komora

Partneri: Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore i Udruženje za razvoj Nerda iz Bosne i Hercegovine, Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Hrvatske

Ukupna vrijednost projekta: 680.529,23 EUR

Proračun CEKOM: 192.175,20 EUR

Trajanje projekta: 1.9.2020. – 31.8.2022.

Više informacija o programu Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. možete pronaći na https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/

Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Copyright © 2022 GreenCBC. Development by Devexus