U Splitu održane radionice u sklopu GreenCBC projekta – „Istraživanja tržišta“ i „Razvoja klastera“

Nositelj projekta Hrvatska gospodarska komora u suradnji s partnerima Centar kompetencija d.o.o. (Hrvatska), Inovaciono preduzetičkim centrom Tehnopolis (Crna Gora) i Udruženjem za razvoj Nerda (BiH) na projektu „Prekogranična mreža u području otvorenih inovacija u bioekonomiji-GreenCBC“ organizirao je set edukacija po mjeri za Poticanje bioekonomije kroz pametno i održivo korištenje prirodnih potencijala.

Potpredsjednik Udruge za promicanje, razvitak i unapređenje IKT sektora Vukovarsko-srijemske županije, gospodin Mario Levanić predstavio je rad Udruge kao primjer dobre prakse umrežavanja. Udrugu su 2019. godine u Vinkovcima pokrenule uspješne lokalne tvrtke Kod savjetovanje, Informatika Fortuno i GoAds kao odgovor na rastuće zahtjeve tržišta rada i gospodarstva u području digitalizacije i digitalne transformacije te potreba županijskih IKT tvrtki da se bolje povežu i djeluju kroz profesionalno strukovno udruženje.

Centar kompetencija Vukovarsko-srijemske županije predstavio je Drvni klaster SLAVONSKI HRAST čija je misija održivi razvoj, zaštita okoliša i povećanje konkurentnosti šumarstva i drvne industrije učinkovitim korištenjem vrijedne sirovine slavonskog hrasta i ostalih vrsta drva. Drvni klaster djeluje od 2010. godine te trenutno broji 47 članova udruženih po principu triple helix modela s ciljem bolje suradnje poduzetnika, istraživačkih organizacija i javnog sektora.

Gospodin Ranko Milić sudionicima je predstavio Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA iz Splita. CEDRA je jedan od prvih europskih klastera koji su fokusirani na eko-društvenu ekonomiju, te održivi regenerativni razvoj koji u fokusu ima zdravlje tla, a praksa uključuje recikliranje što više poljoprivrednog otpada i dodavanje kompostiranog materijala. Iako je od samih začetaka Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split njegovala i promovirala koncept i praksu društvenog poduzetništva kroz vlastite gospodarske djelatnosti, u trenutku kada su se te gospodarske djelatnosti dovoljno razvile, udruga je osnovala zasebno, eko-društveno poduzeće CEDRA Split j.d.o.o.

Gospodin Bruno Valjin, nagrađivani inovator, razmijenio je iskustva s polaznicima iz sektora bioekonomije te predstavio primjere dobre prakse istraživanja tržišta za inovacije s ciljem definiranja modela za stvaranje finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti kroz održivu suradnju organizacija za istraživanje i razvoj, industrije i javnog sektora.

Edukacije „Istraživanje tržišta“ i „Razvoj klastera“ organizirane su s ciljem boljeg razumijevanja umrežavanja u održivom gospodarskom razvoju, kao i razumijevanja svih potrebnih preduvjeta za uspostavu klastera. Razumijevanje klasterskog pristupa i njegov razvoj trebali bi izravno pridonijeti konkurentnosti u programskom području jer će osigurati modele za stvaranje finalnih proizvoda visoke dodane vrijednosti do kojih dolazi kroz održivu suradnju znanstvenih institucija, industrije i javnog sektora.

Glavni cilj projekta Prekogranična mreža u području otvorenih inovacija u bioekonomiji (GreenCBC) je uspostaviti prekograničnu mrežu u području otvorenih inovacija u bioekonomiji kao rješenje za povećanje suradnje između malih i srednjih poduzeća (MSP), poduzetničkih potpornih institucija (PPI) te institucija za istraživanje i razvoj kako bi se stvorile održive veze među svim relevantnim dionicima u pogledu istraživanja, razvoja i inovacija.

Osnovne informacije o projektu:

Program: Interreg-IPA CBC Program Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.
Vodeći partner: Hrvatska gospodarska komora
Partneri: Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Crne Gore i Udruženje za razvoj Nerda iz Bosne i Hercegovine, Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj iz Hrvatske
Ukupna vrijednost projekta: 680.529,23 EUR
Trajanje projekta: 1.9.2020. – 31.8.2022.
Više informacija o programu Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. možete pronaći na https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/
Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a ukupna vrijednost projekta je 680.529,23 EUR.

Copyright © 2022 GreenCBC. Development by Devexus